Akut Miyeloblastik Lösemide hedefe yönelik yeni tedaviler

Amerikan Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Gilteritinib isimli ilacı, nüks etmiş ya da tedavilere dirençli olan Flt3 gen değişimini taşıyan akut miyeloblastik lösemi (AML) hastalarının tedavisinde tek ilaç olarak onayladı.

Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği (American Association For Cancer Research)’nin 2019 yılında yapılan kongresinde sunulan Admiral çalışması 371 yetişkinde yapılmıştı. Bu çalışmada 371 hasta rastgele iki gruba ayrılarak, bir gruba 120 mg gün gilteritinib, diğer gruba ise dünyada geçerli olan standart kurtarma tedavisi uygulandı. Çalışmanın en önemli bulgusu 12. ayda sağ kalımın standart koldaki %17’lik orana karşı gilteritinib kolunda %37 olmasıydı.

AML’li hastaların yaklaşık %70’inde ilk tedaviyle (indüksiyon kemoterapisi) iyilik hali (remisyon) sağlanmakta ancak daha sonra %40’ında hastalık nüks etmekte ve ilk tedaviye dirençli kalmaktadır. Bilindiği gibi nüks veya dirençli AML’de uzun süreli başarı beklentileri oldukça düşüktür. Maalesef nüks veya dirençli AML’de yıllardır standart bir tedavi yoktur ve AML’li hastaların yaklaşık %30’u FLT3 gen değişimi bulundururlar. Bu gen değişimi taşıyan hastaların hastalığı çok daha saldırgandır; hem nüks riski yüksektir hem de uzun süreli başarı beklentileri düşüktür. FLT3 gen değişimi taşıyan hastalarda lösemik hücre sayıları (beyaz kan hücresi olarak sayılır) bazen 24 saatte iki katına çıkabilmektedir. Gilteritinib FLT3 gen değişimine karşı aktif bir ilaçtır. Yapılan ilk çalışmalar tek başına ve 120 mg’dan başlayan dozlarda ilacın etkili olduğunu ortaya koymuştur. İlacı Amerikan Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından Kasım 2018’de nüks etmiş veya tedaviye dirençli AML hastalarının tedavisinde onaylanmıştı.

En çok 67 yaşında görülen AML, kemik iliğinde bulunan sağlıklı hücrelerde oluşan çok sayıdaki gen değişimleri sonucunda ortaya çıkar. Kemik iliğinde artmaya başlayan kötü hücreler kanımızdaki akyuvar, alyuvar ve kan pulcuklarının yapımını engeller. Bu da kandaki hücrelerin sayılarının azalmasına sebep olur. Sigara içmek, önceki kemoterapi tedavisi ve radyasyona maruz kalmak yetişkinlerde AML riskini etkileyebilir. AML’nin belirtileri arasında ateş, yorgunluk hissi, kolay morarma veya kanama vardır.

Kategori Tedaviler

Tags:


İlişkili Makaleler


Şekerli içecek ölüm riski demek

Şekerli içecek ölüm riski demek

Kolalı içeceklerin lösemi yapıcı etkisi bilinmekte iken, yeni çalışmaların sonuçları; şeker içeriği yüksek içeceklerle kalp hastalıkları arasında bir paralellik olduğunu...



Bir cevap yazın