Lenfomadan tedavi olup iyileşenler: sağlığınıza dikkat ediniz!

Lenfoma hastalığında (Hodgkin ve Hodgkin dışı) tedavi başarı olasılığı oldukça yüksek olup, modern güncel yöntemlerle bu oran her yıl daha da artmaktadır. Bu kadar yüksek başarı ile tedavi edilebilen bu hastalıktan iyileşenleri uzun dönemde bazı tehlikeler beklemekte. Hastaların tedavi süreçlerini tamamladıktan sonra düzenli takiplerine devam etmeleri hem olası nüksü zamanında saptamak hem de tedavilerin uzun dönem etkilerini değerlendirebilmek için oldukça önemlidir. Ancak hastaların tedavi sonrasındaki bu takip sürecinde hekimlerini daha az görmeleri nedeniyle endişeye kapılabildiklerini görüyoruz.

On sekiz yaş üzeri ve lenfoma tedavisini bitireli 3-60 ay arasında süre geçmiş olan 64 hastaya yapılan çalışma ilginç sonuçlar ortaya koymuş. Cevap vermeyi kabul eden 14 hastaya duygu ve düşünceleri sorulmuş. Belirsizlik, insani ilişkiler, iş hayatına geri dönüş, gelecekle ilgili sorular yöneltilmiş. Bu çalışmada hastaların yoğun tedavi süreçleri bittikten sonra hekimlerini daha az gördükleri için rahatsızlık duyabildikleri saptanmış. İşe dönüş ile ilgili bağışıklık sistemlerinin toparlanıp toparlanmadığı konusunda ve yine halsizlik, kilo alımı gibi durumlarla ilgili endişeleri olduğu da ortaya konulmuş bu çalışmada.

Bazı kişilerin ise insani ilişkilerinin tedavi sonrasında daha iyi olduğunu düşündükleri görülmekte. Bir çok kişi takip süreçlerinde mevcut durumları ile ilgili ve gelecekte onları bekleyen durumlarla ilgili biraz daha ayrıntılı bilgilere ihtiyaç duyduklarını belirtmiş.
Bu çalışmaların da gösterdiği gibi takip sürecindeki hastalar için uzun dönem etkiler ve takipte dikkat edilmesi gereken noktalar ile ilgili sağlık ekibinden daha ayrıntılı bilgilere ihtiyaç duyulduğu açık. Bu sayede hastaların daha rahat ve huzurlu bir yaşam sürmeleri sağlanabilir.

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR)
https://www.losemilenfomamiyelom.org/

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler




Bir cevap yazın