Allojenik Kemik İliği Transplantasyonu Yapılan Hastalarda İşlem Sonrası Çocuk Sahibi Olmak Mümkün!

Transplantation and Cellular Therapy’nin 5 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan sayısında yer alan, Nathalie Forgeard ve arkadaşlarının Fransa’da yaptığı yeni bir çalışma, allojenik kemik iliği transplantasyonu yapılan hastaların işlem sonrası çocuk sahibi olmalarının mümkün olduğunu bir kere daha ortaya koydu.

Fransa’da 2014-2016 yılları arasında 35 yaşından önce kemik iliği nakli yapılan 63 hastanın 2 yıldan fazla süreyle izlendiği bu çalışma, hastaların yaklaşık %86’sında östrojen azlığına bağlı semptomlar olduğunu ve %76’sında da cinsel yaşamlarıyla ilgili değişiklikler olduğunu
ortaya koydu.

Çalışma grubunda, 8’i kendiliğinden 5’i de yardımcı üreme teknikleri ile olmak üzere toplam 13 hastada gebelik gerçekleşti. Ortalama 12 yılı aşan sürede hastaların %17’sinde ilk kez gebelik mümkün oldu. Bu çalışma allojenik kemik iliği naklinden sonra sağlıklı gebeliğin mümkün olduğunu ortaya koyması bakımından önemli. Bu nedenle nakil öncesi fertilitenin (üreme/ çocuk sahibi olma yeteneği) korunmasına (saklanması) yönelik girişimler hekimlerle konuşulmalı ve planlanmalıdır.

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler




Bir cevap yazın