Dengue enfeksiyonu geçirmiş kişilerde lösemi riski daha fazla!

Önemli bilimsel dergilerden olan “Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”ın 12 Şubat 2020 tarihli sayısında yayınlanan bir çalışmada Dengue (Dang) enfeksiyonu geçirmiş kişilerde lösemi olma riskinin iki kat daha fazla olduğu ortaya konuldu.

Dengue enfeksiyonunun lösemi riskini artırıp arttırmadığını belirlemek için Guey Chuen Perng ve meslektaşları, Dengue geçmişi olan (12.573) ve olmayan bireyleri birbirleriyle karşılaştırdılar. Ortalama 8 yıl süreyle takip edilen bu çalışma sonucunda araştırmacılar Dengue enfeksiyonu geçiren hastalarda 3 ila 6 yıl sonra artan lösemi riskini gözlemlediler. Bunun yanı sıra diğer kanser türleri ve bu enfeksiyon arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmedi.

Dengue Virüsü Nedir?

Tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri belirtilere neden olan viral bir hastalıktır. Dengue virüsünün sivrisinek kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Bulguları arasında; ani başlangıçlı en az 2-7 gün süren akut ateşli hastalık, baş ağrısı, göz arkasında ağrı, kas ve eklem ağrıları, döküntü ve kanama (burun kanaması, diş eti kanaması, cilt altı kanaması) bulunmaktadır. Bu hastalığın spesifik tedavisi için onay almış bir ilaç bulunmamaktadır.

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler


Diyabet kanser riskini artırıyor mu?

Diyabet kanser riskini artırıyor mu?

Diyabet yani şeker hastalığı çağımızın önemli sorunlarından biri. Diyabet hastalığının kendisine bağlı uzun dönemde böbrek, göz ve kalp gibi organlar...

Benzene dikkat!

Benzene dikkat!

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı bir ajans olarak çalışan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), kanser gelişimine etkisi olduğu düşünülen kimyasalların araştırılmasından...



Bir cevap yazın