Arama motoru Google kök hücre sömürücülerine dur dedi!

Google 6 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklamayla kanıtlanmamış, standart hal almamış kök hücre ve gen tedavilerini de içeren tıbbi işlem ve girişimlere ilişkin tanıtım ve reklamların yasaklanacağını açıkladı.

Güvenilirlik ve Kanıtlanabilirlik Yoksa Reklam da Yok!

Bu açıklamayla birlikte yeni bir sağlık bilimleri ve tıp politikasının hayata geçirileceği öngörülüyor. Bilimsel temellere dayansa bile sağlam klinik araştırmalarla güvenilirliği ve bilinirliği kanıtlanmadıkça bu tanıtımların yayınlanmayacağı ifade edildi. Tıbbi teknikler, kök hücre tedavileri ve gen tedavileri ile ilgili tanıtımlardan, tıbbi verileri sağlam olmayanların tanıtımının yasaklanacağı açıklandı.

Bilindiği gibi kök hücre tedavisi sadece bazı kan kanserlerinde 70 yıldır başarıyla uygulanmakta. Milyarlarca liralık masrafı olan söz konusu tedaviyi bir kısmı doktor bile olmayan kişiler, çaresiz durumdaki hasta ve yakınlarını suistimal ederek bu çalışmaları yapmakta. Google danışmanı Adrienne Biddings da yeni, denenmemiş, aldatıcı tedaviler sunarak bireylerden yararlanmaya çalışan şarlatanlarda artış saptadıklarını açıkladı. Çoğu zaman, bu tedaviler tehlikeli sağlık sorunlarına yol açacağını ve bu haberlerin platformlarında yer almaması gerektiğini söyledi.

Aynı konu üzerine açıklama yapan Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Cemiyeti (ISSCR) de bu adımı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. LLMBİR Derneği de kuruluşundan bu yana çeşitli yollarla insanlarımızı bu konularda doğru bilgilendirmeye ve yanlışlar konusunda uyarmaya gayret ediyor.

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler


Sigara içmek lösemi riskini artırıyor

Sigara içmek lösemi riskini artırıyor

Bugün, sigara içmenin kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok hastalığın sebebi olduğunu hepimiz biliyoruz. Sigara ile en kolaylıkla ilişkilendirilen kanser...



Bir cevap yazın