Sigara içmek lösemi riskini artırıyor

Bugün, sigara içmenin kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok hastalığın sebebi olduğunu hepimiz biliyoruz. Sigara ile en kolaylıkla ilişkilendirilen kanser akciğer kanseri olsa da yapılan çok sayıda çalışma sigara tüketiminin lösemi, lenfoma ve miyelom riskini de artırdığını bize göstermekte.

2016 yılının sonlarında hematoloji alanında önemli dergilerden biri olan “Hematology”de bir makale yayınlandı. Bu makalede, kronik miyeloid lösemi (KML) ve sigara ilişkisini araştıran 12 farklı çalışmanın sonuçları birleştirildi. Sigara içenlerde sosyoekonomik düzey ve yaşam şeklinden bağımsız olarak KML riskinin belirgin arttığı gösterildi.

Hele bir de günde 20’den fazla sigara tüketiliyorsa bu riskin katlandığı görüldü. 2017 yılının başlarında ise çok önemli kanser araştırmalarının yer aldığı “Cancer” dergisinde yayınlanan araştırma sigaranın KML riskini artırmakla kalmayıp aynı zamanda tedavi başarısını da önemli oranda azalttığını ortaya koydu.
Sigaranın ilişkili olduğunun gösterildiği diğer lösemi türü ise akut lösemilerden miyeloid olanı; yani akut miyeloblastik lösemi (AML).

Bu konu hakkında yapılan 25 çalışmanın sonuçlarının topluca değerlendirildiği “PlosOne” dergisinde yayınlanan özel makalede AML riskinin sigara içmeyenlere göre aktif olarak sigara içenlerde 1.45 kat, hayatının herhangi bir döneminde sigara içmiş olup aktif olarak içmeyenlerde ise 1.23 kat arttığını ortaya koydu. Üstelik tüketim süresi uzayıp, tüketilen miktar arttıkça riskin de belirgin olarak arttığı gözlendi.

Sonuç olarak, sigara tüketimi akciğer, larenks, mesane kanseri gibi organ kanserlerinin yanı sıra kan kanserlerine de sebep olmaktadır. Bunun da ötesinde bu hastalıkların tedavi süreçlerinde başarısızlıklarla da sonuçlanabilmektedir. Sigara kullanmayanlara çağrımızdır; asla başlamayınız.

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR)
https://www.losemilenfomamiyelom.org/

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler


D vitamini kanser riskini azaltmıyor!

D vitamini kanser riskini azaltmıyor!

D vitamininin vücut üzerindeki etkileri son günlerde oldukça ilgi çeken konulardan biri. Yapılan bazı çalışmalarda, D vitamini eksikliğinin kanserden koruyucu...

Cep telefonu melek mi şeytan mı?

Cep telefonu melek mi şeytan mı?

Cep telefonları… Hayatımızın vazgeçilmez parçaları… Her gün sabah kalktığımız andan gece yatana kadar hem iletişim aracı olarak kullanıp hem de...



Bir cevap yazın