Cep telefonu melek mi şeytan mı?

Cep telefonları…

Hayatımızın vazgeçilmez parçaları… Her gün sabah kalktığımız andan gece yatana kadar hem iletişim aracı olarak kullanıp hem de internet vasıtasıyla bilgi edinip sosyal iletişimimizi sağlamak gibi sayısız nedenle kullanıyoruz telefonlarımızı. Peki bu kadar çok işimize yararken acaba bize hiç mi zararı yok?

Cep telefonları nedeniyle maruz kaldığımız radyofrekans radyasyonun etkileri konusunda tartışmalar devam ediyor. Bunlardan sonuncusu Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün bir parçası olan Ulusal Toksikoloji Programında yer alan bilim adamlarınca yapılan çalışmalardan elde edilen veriler.

Bu bilim adamları arasında yer alan John Butcher; erkek fareler üzerinde yaptıkları çalışmalarında radyofrekans radyasyon ile tümör oluşumu arasında ilişkinin gösterildiğini vurgulamakta. Kasım ayında sonuçlarını yayınladıkları bu çalışmanın 10 seneyi aşkın süredir devam eden ve 430 milyon dolar üzerinde bütçesi olan bir çalışma olduğunu vurgulamakta yarar var. Bu çalışma sonucunda yüksek düzey de radyofrekans radyasyon maruziyeti olanlarda kalpte gelişen bir tümör olan swannom geliştiğini ve yine beyin, böbrek üstü bezi kanserlerinin de artış gösterdiğini saptadılar.

Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise bu çalışmanın sonuçlarına tepki gösterdi. Bu çalışmanın fareler üzerinde yapıldığını cep telefonu kullanan insanlarla birebir ilişkilendirilemeyeceğini bildirdi. Bu çalışma başladığında kullanılan radyasyon maruziyeti ile bugün arasında fark olduğunu, günümüz teknolojisindeki maruziyetin insan sağlığı için risk oluşturmadığını bildirdi. Çalışmada tüm vücutlarına radyofrekans radyasyon maruziyeti olan farelerden farklı olarak insanların sadece lokal maruziyetlerinin olması da sonuçların birebir karşılaştırılamayacağının bir nedeni.
Sonuçlar kafa karıştırıcı olsa da mevcut bilgileri akılda tutup cep telefonları ile aldığımız radyasyon maruziyetini minimumda tutmakta fayda var.

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR)
https://www.losemilenfomamiyelom.org/

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler


%100 Meyve sularına aldanmayın!

%100 Meyve sularına aldanmayın!

Yapılan birçok çalışmada şekerli içeceklerin insan sağlığını olumsuz etkilediği açıklanmıştı. Yeni yapılan bir çalışmada %100 meyve sularında da bu riskin...

Şekerli içecek ölüm riski demek

Şekerli içecek ölüm riski demek

Kolalı içeceklerin lösemi yapıcı etkisi bilinmekte iken, yeni çalışmaların sonuçları; şeker içeriği yüksek içeceklerle kalp hastalıkları arasında bir paralellik olduğunu...



Bir cevap yazın