Kök hücre nakli sonrasında çocuk sahibi olmak mümkün mü?

Akraba ya da akraba dışı vericiden yapılan kök hücre nakilleri (AHKN) birçok hematolojik hastalığın tedavisinde şifa olanağı sunan önemli bir tedavi seçeneğidir.
Ancak, AHKN yapılırken verilen ilaç ve ışın tedavileriyle üreme yeteneği (fertilite) azalabilmekte ve erkek/kadın hastalarda ana-baba olma (ebeveyn) olasılıkları tehlikeye girmektedir.

Örneğin ışın tedavisi verilmesi gereken hastalarda düşük olasılığının dört kat arttığı, canlı doğum oranının %20 azalırken düşük ağırlıklı bebek doğumunun ise üç kat arttığı görülmektedir. Bu nedenle çocuk sahibi olma planı olan tüm hastalarda AHKN öncesi yumurta veya spermlerin korunması önemlidir. Bu amaçla kadın hastalarda yumurtalık ameliyatı, yumurta veya embriyo saklanması yöntemleri tercih edilebilir. Bu yöntemlerle üreme kapasiteleri korunmuş olan kadınlarda nakil sonrasında yardımcı üreme teknikleri ile gebelik oranlarının sağlıklı bireylere benzer olduğu görüldü.

Kök hücre nakli sonrasında takipte gebe kalmış olan 550 hastanın yapıldığı bir çalışmada canlı doğum oranlarının oldukça yüksek olduğu ve düşük oranlarının da belirgin azaldığı belirtildi.

Sonuç olarak, AHKN hayat kurtarıcı şifa sağlayan bir tedavi yöntemi olmaya devam ediyor ancak uzun dönemde çocuk sahibi olmak isteniyorsa nakil öncesi bir jinekolog ve ürolog kontrolünden geçilmesi önemli…

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler




Bir cevap yazın