%100 Meyve sularına aldanmayın!

Yapılan birçok çalışmada şekerli içeceklerin insan sağlığını olumsuz etkilediği açıklanmıştı. Yeni yapılan bir çalışmada %100 meyve sularında da bu riskin olabileceği görülüyor.

JAMA Network Open Dergisi’nde yayınlanan ve Emory Üniversitesi’nden Lindsay Collin ve arkadaşlarının yaptıkları bu çalışmaya 13 binden fazla 45 yaş üzerindeki erişkin dahil edildi, günlük ek olarak tüketilen her 350 ml’nin üzerindeki meyve suyunun ölüm riskini %24 artırdığı gösterildi.

Birçok kişi meyve suyu içeceklerinin gazlı ve şekerli içeceklere göre daha sağlıklı olduğunu düşünse de aslında durum çok farklı. Bu içeceklerin şeker ve kalori miktarlarının oldukça yüksek olması nedeniyle sağlıklı olmadıkları görülüyor. Meyve sularındaki şeker dışarıdan eklenmeyen doğal oluşan şeker gibi görünse de vücuda karışınca yarattığı etki dışarıdan eklenen şekere ne yazık ki benzer olmakta. Collin ve arkadaşlarının Amerika Birleşik Devletleri’nde yaptıkları bu çalışmada sağlıklı bireylere yedikleri yiyeceklerle ilgili anketler verildikten sonra tüketilen gıdalarla ölüm sebepleri arasındaki ilişki sorgulanmış. Katılan bireylerin %97’sinin şekerli içecekler tükettiği gözlenmiş.

Çok az şekerli içecek tüketenlerde (tüm enerjilerinin %5’inden az) oluşan kalp ve tüm sebeplere bağlı ölüm riskinin fazla şekerli içecek (tüm enerjilerinin %10’undan fazla) tüketenlere göre daha az olduğu gözlenmiş.

Bu sonuçlar sadece gazlı ve şekerli içeceklerden değil aynı zamanda %100 meyve sularından da uzak durulması gerektiğini söylüyor.

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler


D vitamini kanser riskini azaltmıyor!

D vitamini kanser riskini azaltmıyor!

D vitamininin vücut üzerindeki etkileri son günlerde oldukça ilgi çeken konulardan biri. Yapılan bazı çalışmalarda, D vitamini eksikliğinin kanserden koruyucu...

Asprin kanserden koruyor mu?

Asprin kanserden koruyor mu?

Kalp hastalıklarından koruyucu etkisi olduğu bilinen aspirin kanserden de koruyor olabilir mi? Çok sayıda çalışma bu sorunun cevabını aramaktaydı. 2016...



Bir cevap yazın