Diyabet kanser riskini artırıyor mu?

Diyabet yani şeker hastalığı çağımızın önemli sorunlarından biri. Diyabet hastalığının kendisine bağlı uzun dönemde böbrek, göz ve kalp gibi organlar üzerine etkileri olduğu biliniyor. Peki ya kanser riskini de attırıyor mu?

Çin’de yapılan 400.000 diyabetli hastanın üç yıllık takibi sonucunda yapılan bir çalışmada erkeklerde %32 ve kadınlarda ise %64 oranında kanser riskinin arttığı gösterildi. Diyabet hastalığı olan erkeklerde lösemi, cilt kanserleri, tiroid kanseri, lenfoma, böbrek kanseri, karaciğer kanseri, pankreas kanseri, akciğer kanseri, kalın bağırsak kanseri ve mide kanseri riskinin arttığı görülürken, özafagus (yemek borusu) kanser riski ise azalmış olarak görüldü.

Kadınlarda ise karaciğer, özafagus, tiroid, akciğer, pankreas, lenfoma, rahim kanseri, kalın bağırsak kanseri, lösemi, meme, rahim ağzı ve mide kanser riski artmış olarak görülüyor.

Çıkan sonuçlarda iki cinsiyet arasında farklı kanser risklerinin artışı olması; tütün ürünlerine maruziyet, obezite, genetik zemin, farklı coğrafi bölgelerden hastaların çalışmaya katılmış olmasından kaynaklı olduğu belirtildi. Ancak bu çalışmadan elde edilen sonuç, diyabet hastalarının karşı karşıya kalabileceği kanser riskinde artış olmasına karşın düzenli kanser tarama kontrollerinde gitmeleri gerektiğidir.

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler


Asprin kanserden koruyor mu?

Asprin kanserden koruyor mu?

Kalp hastalıklarından koruyucu etkisi olduğu bilinen aspirin kanserden de koruyor olabilir mi? Çok sayıda çalışma bu sorunun cevabını aramaktaydı. 2016...

Kanserden ölümler azalıyor

Kanserden ölümler azalıyor

Amerikan Kanser Derneği’nin verilerine göre kanserden ölüm 1991 yılından 2016’ya gelindiğinde %27 oranında azalmıştır. Bu da kanserden ölenlerin sayısının yılda...



Bir cevap yazın