Benzene dikkat!

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı bir ajans olarak çalışan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), kanser gelişimine etkisi olduğu düşünülen kimyasalların araştırılmasından ve bu konuda toplumun bilgilendirilmesinden sorumlu olan bir kurumdur.

Kanser gelişimi için risk oluşturan pek çok kimyasal konusunda oldukça detaylı ve yararlı bilgiler elde edilen IARC’nin benzen maruziyeti ve yan etkileri konusunda derinlemesine araştırma yapmadığı iddia ediliyor. Kimya mühendisi Melvyn Kopstein, Reuters haber ajansına verdiği bilgide benzenin insan sağlığı için bildirilenden çok daha riskli bir madde olduğu ve bu konuyla ilgili IARC tarafından kısıtlı açıklamalarda bulunulduğunu düşündüğünü açıkladı. IARC ise bu konudaki yeterli bilginin verildiğini daha fazla araştırmaya gerek olmadığını savunmakta.

Peki nedir bu benzen? Benzen, araba tamiri, baskı ve boya sektöründe çalışan dünya çapında milyonlarca işçinin maruz kaldığı bir kimyasal. Pek çok kişi zayıf havalandırılan fabrikalarda, atölyelerde benzen içeren yapıştırıcı, çözücü ve temizlik maddeleri nedeni ile benzene maruz kalmaktadır. Ülkemizden de Prof. Dr. Muzaffer Aksoy benzenin aplastik anemi denilen kemik iliği yetmezliğindeki etkisini göstermişti.

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR)
https://www.losemilenfomamiyelom.org/

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler




Bir cevap yazın