Şekerli içecek ölüm riski demek

Kolalı içeceklerin lösemi yapıcı etkisi bilinmekte iken, yeni çalışmaların sonuçları; şeker içeriği yüksek içeceklerle kalp hastalıkları arasında bir paralellik olduğunu ve bu hastalıklara bağlı ölüm riskinin arttığını ortaya koydu.

Yapılan araştırmalardan elde edilen bulgular ışığında; alkolsüz içecekler ve meyve suları da dâhil olmak üzere içeriğinde yüksek derecede şeker bulunduran içeceklerin tüketilmesi, aşırı kilolu ve gelir düzeyi düşük orta yaşlı yetişkinlerde koroner kalp hastalıklarına bağlı ölüm ve genel ölüm riskinin yükselmesinde önemli rol oynuyor.

Kırk beş yaşın üstündeki 18 bin kişide yapılan araştırmalara göre yüksek şekerli içecek tüketimi fazla olan kişilerin şekerli içecek tüketimi daha az olan kişilere göre koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskinin 2 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu durum aşırı kilolularda ve düşük gelirlilerde daha da artıyor.
Araştırmaya alınanların yaş, vücut kitle indeksi, cinsiyet, gelir, bölgesel koşullar, alkol ve sigara kullanımı ve günlük fiziksel aktivitelerinden bağımsız olarak şeker tüketimi yüksek olanların kardiyovasküler hastalıklara bağlı risk ve ölüm oranlarının arttığı tespit edildi.

Araştırmacılar, hekimlerin tüm yaş grubundan hastalarına danışmanlık yaparak kademeli olarak şekerli içecek tüketiminin azaltılmasını tavsiye etmeleri gerektiğini düşünüyor. Bilindiği gibi, kolalı içeceklerin akut lösemiye yol açabildiği daha önce gösterilmişti, bunun üzerine Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti kolalı içeceklerdeki lösemi yapıcı madde olduğu düşünülen 4-MEL miktarına sınırlama getirmişti.

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR)
https://www.losemilenfomamiyelom.org/

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler


Cep telefonu melek mi şeytan mı?

Cep telefonu melek mi şeytan mı?

Cep telefonları… Hayatımızın vazgeçilmez parçaları… Her gün sabah kalktığımız andan gece yatana kadar hem iletişim aracı olarak kullanıp hem de...

Kanserden ölümler azalıyor

Kanserden ölümler azalıyor

Amerikan Kanser Derneği’nin verilerine göre kanserden ölüm 1991 yılından 2016’ya gelindiğinde %27 oranında azalmıştır. Bu da kanserden ölenlerin sayısının yılda...



Bir cevap yazın