Kan kanserinden uzak kalmanın yolu: Egzersiz yapınız

Sağlıklı olabilmek için, sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersizin gerekli olduğunu biliyoruz. Egzersiz sayesinde birçok hastalıktan korunma şansımız var. Yapılan bir araştırmada İngiltere’de sadece egzersiz yaparak her yıl 3400 kanser olgusunun önlenebileceği söyleniyor.

Egzersiz hangi kanserlerin riskini azaltıyor?

JAMA Oncology dergisinde 2016 yılında yayınlanan bir makalede, egzersizin 13 kanserin gelişim riskini azalttığı gösterildi. Uzun süredir bildiğimiz kalın bağırsak, rahim ve meme kanserleri ile egzersiz arasındaki ilişkiye 10 farklı kanserde daha rastlıyor olmamız bu çalışmanın sürpriz bir sonucu. Bunlar arasında miyeloid lösemiler ve multipl miyelom da bulunmakta. Egzersiz ile miyeloid lösemilerde %20, miyelomda ise %17 oranında azalma görülüyor.

Egzersiz neden kanser riskini azaltıyor olabilir?

Aşırı kilonun kanser gelişimi için bir risk olduğunu, egzersizin ise kilo alımını engellediğini biliyoruz. Egzersiz kanser gelişim riskinde suçlanan bazı hormonal sistemlerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmakta. Bunun yanında egzersiz ile vücutta oluşan iltihap, oksidatif stres azalmakta ve bağışıklık sistemi de kuvvetlenmektedir.

Ne tarz bir egzersiz uygundur?

Amerika Birleşik Devletleri’nde konu ile ilgili en önemli kurum olan “Centers for Disease Control and Prevention (CDC)”, sağlıklı erişkinlerin haftada 5 veya daha fazla gün, günde 30 dakika yürüyüş yapmalarını veya haftada 3 veya daha fazla gün en az 20 dakika daha yoğun egzersiz yapmalarını önermektedir.

Günde 30 dakika yürüyüş yapmak hematolojik kanserlerin gelişimini %5 oranında azaltmak için yeterlidir. Daha uzun süre yürümekle veya daha ağır egzersiz yapmakla, bu risk daha yüksek oranda azaltılamamaktadır.

Peki ya tedavi altında iken egzersiz yapılır mı?

Lösemi, lenfoma ve miyelom gibi hastalıkların tedavi süreci oldukça uzun ve yoğundur. Özellikle akut lösemi hastalarının hastanede çok uzun süreli yatmaları gerekmektedir. Hastanede yatış sürecinde, hastaların infeksiyonlardan korunabilmeleri için odalarından sık çıkmalarına izin verilmemektedir. Yine, tedavi nedeniyle oluşan halsizlik gibi yan etkiler de hastaların egzersiz kapasitelerini azaltmaktadır.
Oysa, yapılan çalışmalarda, bu hastaların egzersize devam etmeleri durumunda hem kalp ve akciğer kapasitelerinin daha iyi olduğu hem de kas kuvvetlerini yitirmedikleri gösterilmiştir.
Sonuç olarak, egzersiz yapmak kan kanserlerinden korunmanın yanı sıra kan kanseri hastalarının tedavi süreçlerinin daha başarılı geçmesine de fayda sağlamaktadır.
O halde sigara içmiyoruz, yürüyüşe çıkıyoruz…

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR)
https://www.losemilenfomamiyelom.org/

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler


Kanserden ölümler azalıyor

Kanserden ölümler azalıyor

Amerikan Kanser Derneği’nin verilerine göre kanserden ölüm 1991 yılından 2016’ya gelindiğinde %27 oranında azalmıştır. Bu da kanserden ölenlerin sayısının yılda...

Kanseri önlemede en etkin ilaç

Kanseri önlemede en etkin ilaç

Yapılan çalışmalar düzenli yürüyüş yapmanın süreden bağımsız olarak ölüm riskini azalttığını gösteriyor. Her ne kadar rehberler ‘İdeal sağlık’ koşullarının sağlanabilmesi...



Bir cevap yazın