Allojeneik kök hücre naklinde akraba dışı verici bulma oranı nedir?

Allojeneik kök hücre nakli yapılırken ilk araştırma aile içinde yapılır. Doku grupları tam uyumlu verici adayı ağırlıkla kardeşlerdir ancak ne yazık ki tam uyumlu kardeş bulunma olasılığı %30’larda kalır. Amerika’nın önemli nakil merkezlerinden biri olan Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi kendi veri tabanlarını incelediklerinde hastalarının sadece %25’ine akraba verici bulabildiklerini belirtiyorlar.

Akraba verici bulunamayan hastalar için akraba dışı verici taraması başlatılmaktadır. Araştırmacılar 2005-2017 yılları arasında verici araştırması yapılan 1312 hastanın ırk ve etnik kökenlerini, aile öykülerini değerlendirmiş. Burada amaç acaba etnik veya ırksal farklılıklara göre akraba dışı verici bulunma oranı değişebilir mi sorusunu yanıtlamaktı. Avrupa kökenli kişilerde verici bulunma oranı %67’ye çıkarken Avrupa dışındakilerde (Asyalılar, Latinler ve Afrikalılar) bu oranın %33’e düştüğü görülmüş. Avrupalılar içinde daha zor verici bulunabilenler ise Güney Avrupalılar olarak saptanmış. Akraba dışı bankalarına kayıtlı gönüllü verici sayısında artış olsa da bu oranlarda büyük bir değişiklik olmadığı da söyleniyor. Bu araştırmadan elde edilen önemli bir sonuç ise özellikle bizim gibi akraba dışı verici bulunma olasılığı %30’larda kalan ülkeler için alternatif vericilerden nakil örneğin yarı uyumlu nakillerin ve kord nakillerinin önemli bir seçenek olduğudur.

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler


Şekerli içecek ölüm riski demek

Şekerli içecek ölüm riski demek

Kolalı içeceklerin lösemi yapıcı etkisi bilinmekte iken, yeni çalışmaların sonuçları; şeker içeriği yüksek içeceklerle kalp hastalıkları arasında bir paralellik olduğunu...



Bir cevap yazın