Sigaranın bir zararı daha; sigara içen ALL hastalarında sonuçlar daha kötü

Geçtiğimiz ay San Diego’da yapılan Amerika Hematoloji Kongresi’nde sunulan araştırmada ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) tanısı nedeniyle ilaç tedavisi uygulanan ve sigara içmiş olan hastalarda başarı oranlarının çok kötü olduğu ortaya konuldu.

Başka kanser türlerine sahip sigara içen hastaların gidişatının kötü olduğu bilgisinden yola çıkan MD Anderson Kanser Merkezi Araştırmacıları, 2001-2018 yılları arasında Filadelfiya (Philadelphia) kromozomu-pozitif akut lenfoblastik lösemi (PH + ALL) tanısı almış 202 hastanın sonuçlarını açıkladılar. Bu hastalar hiper-CVAD (HCVAD) ana tedavisine ek olarak imatinib, dasatinib, ponatinib isimli tirozin kiraz durdurucu ilaçlardan birini kullanılmaktaydı. Bu hastalarda sigara içen 82 kişinin daha yaşlı, çoğunluğunun erkek ve genel durumlarının daha bozuk olduğu gözlendi.

İlginç olarak içilen paket ve yıl miktarı arttıkça ölüm riskinin de arttığı kanıtlandı. Araştırmacılar sigara içmenin bu ilaçlarla tedavi edilen hastalarda diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak başlı başına tedavi gidişatını ve hastaların hayatını olumsuz etkileyen bir faktör olduğunu ortaya koydular.
Sigaranın zararları ile ilgili her geçen gün yeni bilgiler geliyor ve sigaranın zararları saymakla bitmiyor.

Biz ‘Sigarasız Bir Dünya!’ diyerek çıktığımız bu yolda sigaranın hayatımıza mal olacağını bir kez daha hatırlatıyor ve herkesi sigarasız, sağlıklı bir dünyaya davet ediyoruz.

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR)
https://www.losemilenfomamiyelom.org/

Kategori Blog

Tags:


İlişkili Makaleler


Şekerli içecek ölüm riski demek

Şekerli içecek ölüm riski demek

Kolalı içeceklerin lösemi yapıcı etkisi bilinmekte iken, yeni çalışmaların sonuçları; şeker içeriği yüksek içeceklerle kalp hastalıkları arasında bir paralellik olduğunu...

Benzene dikkat!

Benzene dikkat!

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı bir ajans olarak çalışan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), kanser gelişimine etkisi olduğu düşünülen kimyasalların araştırılmasından...



Bir cevap yazın